Јапонските научници го создадоа најмоќниот ласер на светот

Иако беа во можност да го одржат само еден трилионити дел од секунда, научниците велат дека имал концентрирана енергија еквивалентна на 1.000 пати од потрошувачката на енергија во светот.

Ласерскиот проектор е лоциран на Универзитетот во Осака и комбинира 4 внимателно позиционирани стаклени лампи за постојано да го засилува ласерскиот зрак како што патува по должината на уредот, кој е долг 100м. Ова им овозможило на научниците да произведат неверојатно концентрирана количина на енергија, додека потрошиле само неколку стотици џули енергија.

„Со оглед на жестоката конкуренција во светот за да се подобрат перформансите на ласерите, нашата цел е да достигнеме 10 петавати“, вели Јунџи Каванака, електроинженер на Универзитетот во Осака.

Ласер од 30 киловати може да направи дупка во автомобил на оддалеченост од околу 1,5 километри, а ласер од 40 киловати може да сруши дрон на оддалеченост од 3 километри. Па што може да направи  овој ласер кој е многу помоќен? Многумина сметаат дека би требало да може да сруши сателит или да разнесе мала планета. Но, тоа е се’ уште научна фантастика.

Овој ласер може да работи само во вакуум бидејќи го јонизира воздухот со кој доаѓа во контакт. Тоа е разликата помеѓу високо-енергетски ласер и моќен ласер. И токму поради тоа овој моќен ласер не може да се користи во вселената.

Поддржете ја нашата работа: