Каде во светот се говорат најголем број јазици?

Додека растевме ние слушавме повеќе јазици во нашата околина. Некој помалку, а некој повеќе. Можеби само еден. Но, доколку некогаш сте отпатувале во светската престолнина на јазиците, вие сте биле опкружени со најмалку сто јазици во секој момент, можеби и незнаејќи.

Според организацијата “Endangered Language Alliance, ELA”, една област во САД е дом на повеќе јазици од било кое друго место на светот. Во Њу Јорк се употребуваат повеќе од 800 јазици, но округот “Квинс” е шампион на Земјата.

Само во оваа област се зборуваат 138 засебни јазици. Всушност, поголема е веројатноста да се слушнат неразбирливи јазици во Квинс, отколку во малите оддалечени места откаде што и дошле.

Областа Квинс опфаќа големина од 280 км², така што многу култури и многу јазици се спакувани во непосредна близина. Зошто толку различни јазици? За тоа е заслужен Њу Јорк, бидејќи бил прва станица за многумина кои таму доаѓаат во потрага по нов дом во Америка.

Кои јазици можете да ги слушнете во Квинс? – Ова е скратена листа која ќе ви овозможи само еден дел: грчки, филипински, индонезиски, руски, јапонски, литвански, српски, кинески, хрватски, норвешки, шпански, германски и многу други.

Тоа сепак не значи дека тамошните жители знаат по пет јазици одеднаш. Според податоците од пописот на население за 2015 година, 44% од жителите во своите домови користат англиски јазик, додека 56% користат јазик кој не е англиски.

Доколку сакате да ја збогатите својата јазична библиотека, истражувањата покажуваат дека методите на учење како што е повторувањето, може да ви биде од осебена корист за брзо да совладате одреден јазик.

После некое време, кој знае…можеби и вие ќе отпатувате за Квинс за да добиете поголема инспирација.

Поддржете ја нашата работа: