Како вирусот го напаѓа нашето тело?

Ова анимирано видео покажува како вирусот го напаѓа нашето тело и ги изложува нашите клетки на грипот. Изненадувачки, целиот процес е многу сличен на отварање на заклучена врата со вистинскиот клуч.

 

 

Според видеото, потребно е само една честичка на вирусот да се инфилтрира во нашето тело за потоа да се реплицираат милиони честички од страна на јадрата на нашите клетки. За среќа, нашето тело има околу 100 билиони клетки, што значи дека милион вируси претставуваат само „една капка во кофата“. Да не го заборавиме и нашиот имунолошки систем кој ги убива вирусите.

Поддржете ја нашата работа: