Карантинот, родителите и децата

За време на појавата на КОВИД-19, повеќето земји околу светот, по пример на Кинезите, одлучуваат да ги затворат скоро сите вообичаени социјални и културни активности и да ги изолираат луѓето во нивните домови. Овој таканаречен карантин не принуди да бидеме заедно со семејството како никогаш порано.

Нашиот начин на живот обично значи дека трчаме секојдневно да работиме понекогаш 10-12 часа на ден, нашите деца покрај училиште и домашни задачи што ги имаат обично после училишните активности се движат од различни обуки до играње игри на компјутери и мобилни телефони во нивните соби.

Не ни требаат научни студии (иако има многу) за да ја покажеме директната врска помеѓу однесувањето на родителите и однесувањето на децата и мислам дека овој настан, можеби еден од најстрашните до сега, ни дава време како родители да поминеме одредено квалитетно време со нашите деца и да се воспостави комуникација, нова љубов и навики кои можат да доведат до поздрав и посреќен живот по завршувањето на кризата.  

Мора да запомниме дека ние како родители сме првите херои за нашите деца, тие нè сакаат, учат од нас, нè копираат, а особено помалите сакаат да бидат како нас.

Неколку најнови научни истражувања кои ќе ги поддржат моите зборови погоре:

Студија бр.1: Истражувачите финансирани од Националниот институт за срце, белодробни и крвни тела (NHLBI) собраа податоци од повеќе од илјада парови родители-деца со ниски приходи. Секој родител и дете носеа акцелерометар, уред што мери забрзување, во просек по 12 часа на ден, за една недела.

Кога родителите поминале до 40 минути на умерена до енергична физичка активност, така и нивните деца. Слично на тоа, кога родителите не беа активни, и нивните деца исто така. Имено, ова беше прва студија која ја поврзува физичката активност на родителите и малите деца со објективно мерење со акцелерометрија за подолг временски период.

Студија бр.2:

Цел: Да се истражи ефектот на родителите и израснувањето на нивните деца и нивната конзистентност врз проблемите со емоции и однесување на децата од предучилишна возраст. Методи: Од октомври до ноември 2017 година, 27 987 деца на возраст од 3 до 6 години од 109 градинки во 11 градови во провинциите Хубеи, Анхуи и Џиангсу беа избрани за прашалник. Биле собрани вкупно 27 200 валидни прашалници што беа пополнети од родителите на субјектите.Заклучоци: Моделите на воспитание на родителите и нивната конзистентност се поврзани со емоционалните проблеми и проблеми со однесувањето на децата од предучилишна возраст.

Конечен заклучок

Знаеме дека нашите деца ќе бидат подготвени да играат со нас и да учат од нас преку игрите, но исто така да не забораваме дека има многу работи, особено кога се вклучени гаџети и компјутери што можеме да учиме од нив. Ова е време кога ние мора да се поврземе понатаму со нашите деца, ова е време за игри во затворен простор и проекти од типот родители-деца.

Доста беше седење плашливо гледајќи вести за вирусот, поминете малку време со вашите најсакани.

Поддржете ја нашата работа: