Кина спремна да го уклучи новото „Вештачко Сонце“!

Во последната деценија, се јавуваат бројни пробиви во создавањето на т.н „Вештачко Сонце“, нуклеарни реактори кои ја користат фузијата на светлосни елементи за производство на енергија. Копирањето на она што го прават sвездите секоја секунда, ветуваат неограничена чиста енергија, така што неодамна се засили меѓународниот и националниот интерес за реакторите.

Додека Кина е дел од меѓународните напори, тие исто така се посветени на градење експериментални реактори во рамките на нивните граници, а најновиот се очекува наскоро да излезе преку Интернет. HL-2M ќе се наоѓа во Ченгду, Сечуан, изграден од страна на Југозападниот институт за физика под кинеската национална нуклеарна корпорација.

Напредокот во градежништвото на реакторот беше најавен на конференција пред неколку недели. HL-2M е еден вид реактор познат како токамак. Овие се во облик на крофна, но наместо пржен прстен од крофна, имате плазма прстен потопол од јадрото на Сонцето и ограничен со силни магнетни полиња.

Реакторите за нуклеарна фузија работат преку конвертирање на водородот во хелиум. Централната “крофна” е вакуумска комора каде се вбризгува чист гас. Моќна електрична струја ги одзема електроните од гасот, претворајќи го во плазма, која е ограничена од силни магнетни полиња. Судирите и помошните методи на греење доведуваат до неверојатни температури и притисоци, и во тие услови, водородните јадра се спојуваат за да формираат хелиум. Ова ослободува огромна количина на енергија, дел од која се пренесува на ѕидовите на комората, од каде што може да се искористи и да се претвори во електрична енергија.
Поддржете ја нашата работа: