Кој е навистина Момо и дали постои повод за загриженост?

Последниве неколку дена е актуелен измислениот лик Момо, за кој се зборува дека е виновен за испраќање графички наслни слики и вируси. Се појавува на многу детски видеа на „Јутјуб“ и „Јутјуб кидс“. Видеата започнуваат нормално и не изгледаат сомнително. Момо се појавува по кратко време сред видео во „Пепа Прасе“, „Лол дол“, „Фортнајт“ и други.

Вознемирени родители велат дека во епизода на „Пепа Прасе“, се случило да почне невино, а потоа да продолжи изменета верзија, полна со насилство и навредлив јазик.

Во друго видео, Момо се појавувал во бела маска која ги тера децата да прават разни опасни задачи, како на пример, да го запалат шпоретот на плин или да најдат и да се напијат таблети.

Велат дека измислениот лик Момо им се заканува на децата дека мора да го додадат на „Ватсап“ или ќе ги убие додека спијат.

Според Обединетото здружение за онлајн безбедност (НОС) на Велика Британија, Момо бил некое време и повторно се појавува на апликации и линкови како Фејсбук, WhatsApp, YouTube и YouTube Kids.

Сепак, исто како и Creepypasta, Момо е направен да изгледа како урбана легенда или вирален предизвик и ги користи медиумите и социјалните мрежи за да каже нешто и да ја зачува својата наводна легитимност. Загриженоста за безбедноста на децата предизвика илјадници корисници да ги споделат предупредувањата, но опасноста лежи во повторувачките гласини без цврсти докази.

“Овие приказни се високо рекламирани и манифестираат со паника меѓу луѓето, што значи ранлива група на луѓе се запознаваат со Момо и тоа создава ризик”.

Официјални лица велат дека Момо е нешто повеќе од само меме за плашење деца – оваа игра ги покрива хакерите кои се обидуваат да украдат информации, се вели во една неодамнешна статија на Би-Би-Си.

Во просек од 300 часа содржина се поставува на YouTube секоја минута, што претставува предизвик за модераторите да ги “фатат” сите несоодветни содржини. Од YouTube велат дека до сега не пронашле докази за постоење на Момо.

Момо првпат во весник се појави во 2017 година, откако 12 годишно девојче извршило самоубиство, наводно мотивирано од виралниот предизвик наречен Момо. Сепак, организацијата за дигитална безбедност од Велика Британија, пишува дека не постојат смртни случаи кои се поврзани со Момо.

Поддржете ја нашата работа: