Костарика веќе 300 дена користи енергија од обновливи извори

Можеби Костарика е мала земја, но има високи цели кога станува збор за чиста енергија. Во 2015та година, 100% од својата електрична енергија е добиена од обновливи извори, 299 дена, а во 2016та година 271 ден користела се, освен фосилни горива.

Сега, во 2017 година, рекордот е надминат. Костарика веќе поминала 300 дена со енергија од обновливи енергетски извори, хидроенергија (78,26% од енергијата), ветер (10,29%), геотермална енергија (10,23%), биомаса и соларна енергија (0,84%) и јаглеводороди (0,38%).

Карлос Мануел Обрегон, извршен претседател на Институтот за електрична енергија (ICE), објаснува дека мрежните подобрувања и надградбите на различните електрани на чиста енергија придонеле за овој нов зенит.

Иако ова е одлична вест, постојат неколку предупредувања.

Тесната популација на Костарика значи дека можат да се достигнат овие . огромни цели, без истите потешкотии со кои се соочуват на пример Кина и САД. Исто така, Костарика поседува изобилство на природни ресурси, особено хидроенергија и геотермални извори, кои им недостасуваат на многу земји.

Меѓутоа, треба да се истакне дека Костарика не вложувала во фосилни горива, додека другите земји вложувале. Освен тоа, наведената индустрија нема значително влијание врз нејзината влада, која со децении ги одложи напорите за ублажување на климатските промени.

Кога обновливите извори се недостапни, во земјата се користи термална заднина за генерирање енергија. Земјата уште користи фосилни горива за возила што функционираат на бензин, како и за затоплување на згради со гас. Но, сепак, во споредба со други земји од светот, Костарика е одличен пример за тоа како обновливите извори на енергија можат да бидат олеснување за сите, во смисла на побарувачката за електрична енергија за цела една нација.

 

Поддржете ја нашата работа: