Лондон рециклира енергија од кочниците на возовите

Првото пет- неделно тестирање било спроведено на линијата Викторија од лондонското метро, со која наводно со превезуваат 1,2 милијарди патници низ вкупно 76,2 милиони километри секоја година. Со досегашната употреба на оваа енергија, веќе се заштедени 5 % од годишната сметка, што иако не звучи како многу, тоа е еднакво на околу 6 милиони фунти (или околу 8 милиони евра).

Технологијта всушност претставува систем на инвертор, при што се собира енергијата што се создава кога возовите кочат и се враќа назад во електричната мрежа како електрична енергија. Според локалните власти, оваа технологија собира просечно по 1 MWh енергија секој ден, што е доволно за да се напојуваат најголемите станици за повеќе од два дена. Отсега, овој систем ќе биде во постојана употреба, со што се очекува значителна заштеда на енергијата и намалување на сметките.

Ова е само една од многуте нови иницијативи кои градот ги презема за јавниот превоз да има што е можно помало влијание на животната средина.

Поддржете ја нашата работа: