За играчите кои не ги задоволува критериумите за да се натпреваруваат на професионални е-спорт турнири кои се организираат низ целиот свет, Мајкрософт ја представи „Арена“.

„Арена“ е нова опција на Xbox One и PC компјутерите кои работат на Windows која ќе им овозможи на гејмерите да креираат и да играат во сопствени турнири.

Xbox Еден е првата посериозна конзола која ќе им овозможи на играчите да создадат свои турнири.

„Арена“ ќе им овозможи на играчите на популарните мултиплеер игри како: Forza, Gears of War and Killer Instinct да креираат сопствени турнири кои можат да се подесуваат како за датата на одржување така и за начинот на бодирање или рангирање.

Иако некои од постоечките игри им овозможуваат на играчите да креираат сопствени турнири „Арена“ е првиот креатор на  сопствени турнири, на кој ќе може истовремено да се креираат турнири за повеќе различни игри како и за повеќе различни платформи.

„Арена“ се очекува да биде составен дел од „Microsoft“ платформите во 2017

 

Поддржете ја нашата работа: