Најбрз и најефтин начин за производство на графен. Од чај

Тој е поиздржлив од кевларот и челикот и има способност да го филтрира горивото  од воздухот. Но, иако графенот во суштина може да се создаде од било кој извор на јаглерод, истражувачите имаат проблеми да најдат начин за поефтино, брзо и масовно производство.

Сега истражувачите од Џејмс Кук универзитет во Австралија пронашле нов начин  за создавање на овој чудесен  материјал од  чајно дрво, Melaleuca alternifolia – истото дрво од  кое се  произведува медицинско  етерично масло  за лекување на акни и каснувања од инсекти . Тоа е една од најбрзите, најлесните  и најевтините техники досега.

Истражувачите откриле дека  можат да произведат  значителен износ на речиси  беспрекорен графен  за неколку секунди или минути. За сегашните методи обично се потребни неколку часа. Поважно, техника,  нема потреба од било какви катализатори и  не обновливи или токсични прекурзори.  Функционира на релативно ниски температури.

Тимот во  кој се вклучени научници од Сингапур, Јапонија и САД,  користел екстракт од чајно дрво и  го „хранеле“ во  загреана цевка во областа  со активирана плазма. Овој процес речиси веднаш ја преобразува пареа та во графен филм.

Истражувачите користеле овој графен филм како полупроводник  помеѓу себе и алуминиум, создавајќи многу основна верзија на напреден мемориски уред наречен Mемристор. Истражувачите работат  на изградба на побрзи и поефтинимемристори  со децении, бидејќи тие работат слично како  човековата меморија – се сеќаваат на информации врз основа на нивното ниво на електрична отпорност . За разлика од RAM меморијата, тие ги задржуваат информациите, дури и ако системот ја загуби моќта.

Поважно, графенот е многу хидрофобен , што е од суштинско значење за имплантирани биомедицински уреди и  електронски системи. Истражувачите сега се во потрага по начини за понатамошно подобрување на нивните производи за овој тип на употреба.

Да се ​​надеваме дека оваа нова техника  ќе овозможи масовно производство на графен , бидејќи  е крајно време да ги видиме големите ветувања и капацитети на овој материјал. Едно нешто е сигурно,  ова откритие звучи како да можете да направите графен во вашиот блендер.

Поддржете ја нашата работа: