НАСА објави во понеделникот дека конечно повторно  е  воспоставен контакт со вселенската сонда СТЕРЕО-Б ,  откако контактот беше изгубен  пред речиси две години.

СТЕРЕО мисијата на НАСА започна во ноември 2009 година и се состоеше од  две летала наречени СТЕРЕО-A и СТЕРЕО-Б. Целта беше , овие две сонди да се користат  за набљудување на Сонцето, во потрага по коронални експлозии (КЕ), или големи ерупции на плазма од површината на Сонцето.

Короналните експлозии  може да претставуваат  значителна опасност за нашата електроника и комуникациската мрежа, доколку се насочени кон Земјата.

On August 31, 2012 a long filament of solar material that had been hovering in the sun's atmosphere, the corona, erupted out into space at 4:36 p.m. EDT. The coronal mass ejection, or CME, traveled at over 900 miles per second. The CME did not travel directly toward Earth, but did connect with Earth's magnetic environment, or magnetosphere, causing aurora to appear on the night of Monday, September 3.  Picuted here is a lighten blended version of the 304 and 171 angstrom wavelengths. Cropped Credit: NASA/GSFC/SDO NASA image use policy. NASA Goddard Space Flight Center enables NASA’s mission through four scientific endeavors: Earth Science, Heliophysics, Solar System Exploration, and Astrophysics. Goddard plays a leading role in NASA’s accomplishments by contributing compelling scientific knowledge to advance the Agency’s mission. Follow us on Twitter Like us on Facebook Find us on Instagram
On August 31, 2012 a long filament of solar material that had been hovering in the sun’s atmosphere, the corona, erupted out into space at 4:36 p.m. EDT. The coronal mass ejection, or CME, traveled at over 900 miles per second. The CME did not travel directly toward Earth, but did connect with Earth’s magnetic environment, or magnetosphere, causing aurora to appear on the night of Monday, September 3.
Picuted here is a lighten blended version of the 304 and 171 angstrom wavelengths. Cropped
Credit: NASA/GSFC/SDO

Меѓутоа бидејќи е  многу е тешко да се одреди во која насока се движат  или колку брзо ќе патуваат само преку телескопско набљудување НАСА испрати сонди познати како мисија СТЕРЕО.

Двете СТЕРЕО сонди и овозможуваа на НАСА да ги набљудува експлозиите од повеќе агли , што во суштина значи да ги види коронарните експлозии во 3Д.

Во 2014 година, за време на рутинска проверка на тајмерот на  СТЕРЕО-Б , НАСА изгуби контакт со леталото. Иако тимот на СТЕРЕО мисијата редовно се обидуваше повторно да  воспостави контакт, тие беа неуспешни , сѐ  до неделата , кога  сигналот  од Стерео-Б  одненадеж бил регистриран од страна Длабоката вселенска мрежа (Deep Space Network) на  НАСА.

Тимот на СТЕРЕО  во моментов работи на  дијагностиката на вселенското летало, во обид   да  утврди во каква состојба се наоѓа сондата , по што тимот ќе се обиде да го оспособи Стерео-Б да  продолжи со  оригиналната мисија по овие две години пауза.

Извор: НАСА

Поддржете ја нашата работа: