НАСА предупредува: Џиновски глечер се одвојува од Антарктикот

Американската агенција НАСА предупредува дека џиновски глечер наскоро ќе се одвои од Антарктикот.

Во соопштението на НАСА се наведува дека станува збор за глечер, кој е двојно поголем од површината на Њујорк, а кој ќе биде одделен од Антарктичкиот масив Брунт.

Научниците установиле големи кратери кои претставуваат последна фаза на одвојување на глечерот, а доказ за тоа се и сателитските снимки кои се направени на 23 и 30 јануари, оваа година.

Истражувачот Џо Мекгрегор тврди дека глобалното затоплување го забрзува топењето на мразот и на Антарктикот, и дека пукнатините на глечерот Брунт се доказ за тоа.

Поддржете ја нашата работа: