Научниците ја успорија светлината

Иако светлината нормално се успорува кога поминува низ материјали како стакло или вода, ја достига нормалната брзина на светлината, веднаш штом ќе дојде во празниот простор на вакумот. 

Но, преструктурираната честичка во шкотската лабораторија не ја достигна својата брзина. Таа ја изгуби трката со фотонот кој не беше изменет , заостанувајќи за неколку микрометри на метар поминат пат.

Ова откритие нема да има влијание на нашите рефлектори или ламбите за читање.

Сепак , може да има импликации за научниците кои ја користат брзината на светлината за да направат прецизни мерења на астрономските растојанија.Овој експеримент укажува дека брзинта на светлината – која се смета за една од најважните константи во физиката – попрво би требало да се смета како граница, отколку како константа.

Поддржете ја нашата работа: