Нова ера во роботиката

Научниците сметаат дека спојувањето на меките и цврстите материјали ќе овозможи создавање на нова генерација на брзи и агилни роботи кои се постабилни и поприлагодливи отколку нивните претходници, и кои исто така можат безбедно да работат со луѓето. Цврстата надворешност обезбедува подобра поврзаност со електронскиот мозок на уредот и изворите на енергија, а меките надворешни слоеви го прават помалку подложен на оштетувања при скокањето. За време на тестирањата, роботот скокнал повеќе од 100 пати и преживеал дополнителни 35 паѓања на височина од 1,2м.

Неговиот дизајн, производство и тестирање се опишани во „Science“.

 

Поддржете ја нашата работа: