Нова метода за откривање и превенција на ракот на дебелото црево

 

Истражувачи од универзитетот во Мичиген тврдат дека пронашле врска помеѓу бактериите во цревата и ракот на дебелото црево.

Анализирани се фекални материи од 3 групи на лица (здрави, со преканцерогени полипи и во напредна фаза на рак). Наодите велат дека секоја група имала различни бактерии во цревата.

Анализата на стомачните бактерии во комбинација со други тестови и фактори како што се возраст, раса и телесна маса, ја зголемува детекцијата на преканцерогени полипи за 4,5 пати.

Според Американското здружение за рак, луѓето со афроамериканско потекло имаат малку поголем ризик за рак на дебелото црево, во однос на белците, како и оние лица над 50 годишна возраст.

Истражувањето е објавено во списанието “Cancer Prevention Research”.

Поддржете ја нашата работа: