Од бубачка до робот

Чен Ли од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, заедно со својот тим на истражувачи, го дизајнирале за да се движи по сложени копнени средини – шуми, полиња, градилишта, па вклучувајќи и места на несреќи.

Истражувачите му додале заоблена пластична школка на роботот при што тој можел странично да го врти телото за да помине низ тесни простори, исто како бубашвабите. Затоа и го нарекле „робо-шваба“. (анг. robo-roach)

 

Поддржете ја нашата работа: