Откриен најстариот Куран на светот

Стоеле таму, непрепознаени, речиси еден век.

Наодот е радосна вест за муслиманските срца, истакна Мухамед Иса Вејли, водечки куратор за персиски и турски ракописи во библиотеката.

Напишан со мастило во изненадувачки јасна рана форма на арапско писмо познато како Хиџази, ракописот се состои од два пергамент листови и е дел од Мингана колекцијата. Колекцијата е составена од повеќе од 3.000 блиско-источните ракописи на повеќе од 20 јазици и била во сопственост на Алфонс Мингана (1878-1937), еден калдејски свештеник и историчар. Тој ја  создал својата колекција во 1920 година, кога тргнал на три патувања кон Блискиот Исток за купување ракописи.

„Подоцна е купена од Универзитетот во Бирмингем со цел да го подигне статусот како центар за веронаука и да привлече значајни теолошки научници”, се вели во соопштението од Универзитетот во Бирмингем.

Со години ракописот бил врзан со лисја од сличен Куран ракопис, кој датира од крајот на седмиот век.

Испитувањата, извршени на Универзитетот во Оксфорд, велат дека пергаментите на кои е напишан текстот потекнуваат отприлика меѓу 568 и 645 година со 95,4% точност. Тоа е блиску до времето на пророкот Мухамед, кој генерално се смета дека живеел меѓу 570 и 632 година.

Откритието би можело да не однесе до корените и основањето на исламот”, изјави Дејвид Томас, професор по христијанство и ислам, на Универзитетот во Бирмингем, во соопштението.

Ракописот содржи делови од сури (поглавја) од 18 до 20, напишани во форма која е многу блиску до денешниот Куран.

Според муслиманската традиција, пророкот Мухамед го добил откровението за формирање на Куранот меѓу 610 и 632 година, годината на неговата смрт.

Во тоа време, божествената порака не е во форма на книга во која се јавува денес. Наместо тоа, откровенија биле зачувани во „спомените на мажите”. Делови од неа, исто така, се запишани на пергамент, камен, палмини листови и сл.

Пронајдениот ракопис ќе биде јавно изложен на Универзитетот во Бирмингем, од 2-25 октомври.

Поддржете ја нашата работа: