Откриени тајните на средновековни дрвени гравури со помош на Х-зраци

Постојат само 135 минијатурни дрвени гравури во вид на украсни кутивчиња и тие претставуваат вистинска интрига за научниците.

Неодамна, дел од овие минијатури беа однесени во лабораторија, подлегнати на детални испитувања со модерната технологија и за прв пат, дел од нивните тајни излегоа на површина.

Скенирани со икс зраци, анализирани со софтвери за 3Д анализа на добиениот модел, проучувани под микроскоп, се за да се добие слика за сите нивни детали.

 

Сепак, останува да видиме дали овие испитувања даваат конечна слика за нив, или дополнително ќе ја разбудат фантазијата за потеклото на овие ремек дела.

1Лабораториски испитувања на нивните тајни

Научниците ги подлегнале на лабораториски испитувања овие 500 години стари, минијатурни дрвени гравури, како би ги откриле нивните тајни.

2Изработени во периодот помеѓу 1500 и 1530та година

Тие сметаат дека овие минијатури се изработени во периодот помеѓу 1500 и 1530-та година, во Фландрија или Холандија.

3Човековото око не може да ги забележи сите детали

4Микро-КТ скенирање и 3Д анализа за деталите

Научниците мореле да користат микро-КТ скенирање и напредни софтвери за 3Д анализа, со цел да ги забележат деталите на овие минијатури.

5Само на тој начин може да се види колку се детални

6Одредени детали се видливи само со микроскоп и Х-зраци

7Пронајдени се врвови, помали од гранчиња на трева

8Сепак, сите детали не се видливи

Сепак, дури и најнапредната технологија не може да ги пронајде сите детали сокриени во овие украси.

9Златните декорации ги сокриваат тајните

Се’ уште постојат траги од злато и декорации, кои ги сокриваат сите детали од скенирањето со Х зраците

10Тие се резултат на растот на нова класа во Европа

Овие минијатури се создадени за да одговорат на побарувачката на високо квалитетни религиозни украси, во периодот кога доаѓа до развој на нови социјални класи во Европа.

11Периодот на Реформација означува крај на овој тренд

Сепак, набргу започнува периодот на Реформација, кој придонесува драстично да се намали интересот за религиозни предмети, па овие минијатурни ремек дела излегуваат од “мода“.