Овој викенд Ајкулите на „Discovery “

Последниот викенд во август не очекуваат премиери на два нови документарни филма.

Дип Блу- најголемиот снимен примерок на бела ајкула, ја има главната улога во документарецот „Челусти од длабочината”.

Втората премиера, „Враќањето на чудовишниот мако”, ни го открива таинствениот начин на живот на мако ајкулите.

Документарните филмови оваа година ќе ни откријат фасцинантни податоци за овие животни и ќе не потсетат на нивната загрозеност во морињата и океаните ширум светот. Нурнете во најдобрите летни документарни филмови на „Дискавери каналот” на 27 и 28 август во 23 часот.

Неделата на ајкулите (анг.Shark Week) е телевизиски настан кој на „Дискавери” се прикажува веќе 28 години.

ЧЕЛУСТИ ОД ДЛАБОЧИНАТА- 27 август 23 часот 

Big females, like Shark Ameria arrive in Guadalupe around November time. Its thought they time their arrival to the Northern Elephant seal migration.
Big females, like Shark Ameria arrive in Guadalupe around November time. Its thought they time their arrival to the Northern Elephant seal migration.

Морскиот биолог Грег Скомал заедно со REMUS камера специјално наменета за снимање ајкули, се враќа во Гвадалупе за да го пронајде Дип Блу- најголемата снимена бела ајкула. Овој пат во морето спуштаа две роботски подморници, една која може да отиде до 100м длабочина, а другата може да нурне дури до 600м. длабочина. Со помош на снимките од подморниците, научниците го откриваат начинот на однесување на големите бели ајкули, посебно техниките на ловење и стратегиите кои ги користат за да го намамат пленот. Снимен е и нападот на роботската подморница.

ВРАЌАЊЕТО НА ЧУДОВИШНИОТ МАКО- 28 август 23 часот

Professional shark tagger Keith Poe, and marine biologists Greg Stuntz, Matt Ajemain and their team use state-of-the-art technology to caption hunting technics of thousand-pound mako shark - what fishermen call a "grander."
Professional shark tagger Keith Poe, and marine biologists Greg Stuntz, Matt Ajemain and their team use state-of-the-art technology to caption hunting technics of thousand-pound mako shark – what fishermen call a “grander.”

Експертот за ајкули Кејт Пу и морските биолози Мет Ејмејн и Грег Штунц заедно со остатокот од тимот се служат со најмодерната технологија за да го документираат однесувањето на 400 килограми тешката мако ајкула, која рибарите со право ја нарекуваат „величествена”. Кога мако ајкулата ќе достигне 3 метри должина и 400 килограми тежина, доживуваат некој вид на трансформација. Нивното однесување станува таинствено и се свртуваат кон поголеми плен. Ретко се видени се до моментот кога Џо Ромереиро и неговиот тим не скокнат во море во текот на ноќта и се сретнат лице в лице со оваа величествена ајкула.

Поддржете ја нашата работа: