Паметни патишта кои зборуваат?

На техничкиот факултет во Вирџинија, развиваат технологија која се нарекува „smart road”, или во превод „паметни патишта“.

Уредот ви кажува колку секунди сте одалечени од семафорот, или пак дека на патот има одредени пречки.

Истражувањето треба да го утврди стилот на алармирање. Со оглед на тоа дека возачите имаат свој сопствен стил на возење, така и времето на алармирање е различно.

Создадени се кули кои создаваат магла, мраз и пороен  дожд, со цел да се тестира функционалноста на уредот за време на невреме.

Научниците предвидуваат дека овој уред ќе стане задолжителна опрема за сите автомобили.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација