Пронајдена „Ахиловата пета“ на маларијата

Над 200 милиони луѓе се заразуваат со маларија секоја година, а паразитот којшто ја предизвикува е отпорен на повеќето лекови кои во моментов се достапни.

Оваа студија, објавена во „PNAS“, покажува дека маларијата има своја „Ахилова пета“ и опишува начини за уништување на паразитите.

Новите молекули ја блокираат молекуларната пумпа на сол на површината на паразитот, со што тој се полни со сол. Ова го има истиот ефект како внесувањето на вода во паразитот, со што тој ќе отече и ќе пукне.

Иако создавањето на лек од новите соедниненија е сложен и долг процес, научниците се оптимисти и сметаат дека овие откритија ќе доведат до нов третман на маларијата.

Поддржете ја нашата работа: