Пронајдени слики стари 15.000 години во Шпанија

СПОДЕЛИ

Станува збор за осум добро сочувани цртежи на коњи, елени и бизони направени од страна на примитивните луѓе од пред 22 до 15 илјади години.

Пештерата “Erlayts” е во близина на пештерата “Ekayn”, која се смета за вистински музеј на слики на старите народи, како и неколку други пештери со петроглифи, па научниците не ја исклучуваат можноста за нови откритија во оваа област.

И ако додадеме дека тука се пронајдени останките на претходниците на неандерталците, како и работилница за изработка на камени алатки,  јасно е провинцијата Гипускоа гордо го носи епитетот „лабораторија за проучување на животот на луѓето од минатото“.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------