Шкотска ќе ја гради најголемата пловечка ветерна фарма на светот

Овој систем, наречен „Hywind“, ќе биде развиен од страна на норвешката енергетска компанија „Statoil“ и се очекува да генерира доволно енергија за речиси 20.000 домови.

Првичниот систем ќе вклучува 5 пловечки турбини од по 6 мегавати кои се способни за генерирање на 135 GWh електрична енергија секоја година. За разлика од ветерните турбини на копното, овие турбини ќе бидат закотвени на морското дно, а енергијата која ќе ја произведуваат ќе се пренесува до брегот преку подводни кабли.

Ветерот претставува значителен обновлив извор на енергија и со оглед на претпоставката дека до 2020 светот ќе добива една четвртина од електричната енергија од обновливи извори на енергија, ова претставува значајно достигнување во таа насока.

 

Поддржете ја нашата работа: