Што ни откри „NASA“ за „Europa“ ? (+Видео )

Пред некој ден се одржа пресконференцијата каде тим научници од НАСА ги презентираа најновите податоци и истражувања што се направени врз сателитот на Јупитер „Европа“.

Иако со сигурност никој не може сега за сега 100% да ги потврди наодите, сепак тимот смета дека од опсервациите кои се вршени врз Европа може да се заклучи дека од внатрешноста на оваа месечина на Јупитер повремено се појавуваат ерупции кои исфрлаат пареа во атмосферата за која податоците укажуваат дека е водена пареа што доаѓа од длабочините на месечината која има замрзната површина.

Научниците исто така веруваат дека испод замрзнатата површина на Европа постои огромен океан од вода во течна состојба што го прави ова место едно од ретките во нашиот Сончев систем со потенцијал за пронаоѓање на некоја форма на вонземски живот.

Со цел да се потврдат овие сега за сега само претпоставки, НАСА ќе продолжи со истражувањата на Европа и се очекува дополнителни податоци да даде новиот моќен телескоп Џејмс Веб кој ќе се лансира во 2018 година и ќе ја скенира Европа за активности во инфрацрвениот светлосен спектар.

Комплетните истражувања на тимот научници на НАСА ќе можете да ги најдете во најновата публикација на научното списание „Astrophysical Journal“ кое ќе излезе на 29 Септември.

Поддржете ја нашата работа: