Супер батерија од отпадни стаклени шишиња

Научниците од Универзитеот во Калифорнија, Риверсајд, направиле наносиликонски аноди, битни компоненти во батериите, кои овозможуваат повеќе енергија.

Кога се користат во литиум-јонските батерии, наносиликонските аноди можат да складираат речиси четири пати повеќе енегија од конвенционалните графитни аноди, што ги прави идеални за електричните возила и личните електронски уреди како мобилните телефони и лаптоп компјутерите.

Дури и со денешните напредни системи за рециклирање, милиони стаклени шишиња годишно завршуваат на депониите како отпад.

Научниците успеале преку евтин хемиски процес да го искористат силициум диоксидот што тие го содржат и да го претворат во силиконски наночестички со висока чистота за литиум-јонските батерии. Така, отпадот станува дел од супербатерија.

Поддржете ја нашата работа: