Третиот метеоролошки сателит “Сојуз” поставен во орбита

Ракетата „Сојуз“, која полета од Гвајана, успешно во орбитата ја лансираше Метеоп-Ц, метеоролошки сателит на европската агенција EUMETSAТ, кои се одговорни за развојот на метеоролошките сателитски системи, известува комерцијалната компанија Арианспејс, која ги лансира сателитите.

Сојуз полета во средата во 1.47 часот по средноевропско време од лансирната станица во Синамаруја во Француска Гвајана.

Сателитот Метоп-Ц е трет и последен сателит од програмата посветен на применета метеорологија, велат од компанијата Аријанспејс.

Сателитите Метоп-А и Метоп-Б, кои се лансирани од Казахстан во 2006 и 2012 година, и натаму се во функција, велат од компанијата.

Мисија на сателитот е следење на метеоролошките прогнози од 12 часа до десет дена однапред и следење на климатските промени на глобално ниво.

Ова е осмо лансирање за оваа година кое го изведува компанијата Аријанспејс во Гвајана и второ со ракетата Сојуз од локалниот полигон Синамари.

Сојуз на 11 октомври имаше едно неуспешно лансирање од полигонот во Бајконур.

Летот на Сојуз кон Меѓународната вселенска станица, со астроанутите Ник Хаг и Алексеј Овчинин, е прекинат две минути по полетувањето, по што астронаутите автоматски се катапултирале од леталото.

Според заклучоците од истражната комисија, станувало збор за техничка грешка.

Поддржете ја нашата работа: