Уред за полесен пораѓај

Епидуралните и ’рбетните инјекции можат да го отежнат туркањето на бебето. Но, нов уред кој го сигнализира напредокот на бебето може да им помогне на жените да дознаат кога и како да се напрегнат, со цел да се забрза породувањето и да се намалат можните компликации.

Една третина од родилките во Велика Британија користат блокатори на болка и се познати по тоа дека го продолжуват породувањето. Колку подолго трае фазата на туркање, толку е поголема веројатноста за појава на несакани исходи, како што се перинеални солзи, инфекција или потреба од медицински клешти. Тоа е затоа што лековите ги потиснуваат нервните сигнали и ја намалуваат способноста на телото за напор.

Научниците од детската болница во Лафајет, Луизијана развија уред кој ефикасно им кажува на жените колку добро им „оди“. Електродите на главата на бебето и перинеумот на мајката се поврзани со софтвер на лаптоп кој сигнализира движење на бебето: успешното туркање е означено со нагорна линија на графикот и музички тон, темпо кое се совпаѓа со движењата на бебето.

Во тест фазата учествувале 45 жени кои го користеле уредот и 24 кои не го користеле. Просечното време на фазата на туркање во породувањето кај корисниците, се намалило од 77 на 58 минути (19 минути пократко). Намалени се и компликациите.

„Родилките и нивните семејства се вљубени во уредот“, нагласува тимот.

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусија на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: