(ВИДЕО) Како да направите прекрасни фигури од алуминиум?

Веројатно веќе ви се познати водените полимери, односно желатинозни топчиња кои кога ќе ги ставите во вода се зголемуваат. Всушност овие топчиња апсорбираат околу 200 пати повеќе вода од својата големина. Но знаете ли што ќе се случи кога во сад со вода ќе ставите од овие топчиња и по неколку часа во садот ќе истурите врел алуминиум?

Токму тоа го покажува видеото на „Backyard Scientist“. Во голем стаклен сад со вода тој истура 10.000 вакви топчиња и по неколку часа во садот (чии ѕидови се заштитени со акрилни плочи за да не се оштетат) истура врел алуминиум.

Погледнете ги прекрасните фигури што се добиваат на овој начин, кои секогаш се различни.

Поддржете ја нашата работа: