Викендов два астрономски феномена на небото

СПОДЕЛИ

Жителите на Северна и Јужна Америка, како и во делови од Европа, в недела ќе можат да го набљудуваат затемнувањето на Месечината. Истовремено, таа ќе биде релативно поблиску до Земјата при што ќе ја гледаме поголема, посветла, но и поцрвена. Феноменот е наречен „црвена Супер-месечина“.

 Затемнувањето се случува кога Месечината, Земјата и Сонцето ќе бидат наредени во иста линија. Процесот ќе започне во недела навечер или во понеделник рано наутро во зависност од тоа на кој дел од Земјата ќе се набљудува овој феномен. Сенката на Земјата целосно ќе ја прекрие Месечината во тек на 62 минути.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------