Во меѓувреме во Австралија: пајак јаде гуштер

Австралија има репутација на засолниште на некои од најголемите предизвикувачи на фобија на Земјата. Веќе го запознавме пајакот-ловец кој влечеше глушец нагоре по фрижидер, па сега ви го претставуваме како се обидува да јаде гуштер на еден прозорец.

Сликите се направени од австралијанката Мелани Џејд Отавеј во нејзиниот дом во Квинсленд, која вели дека пајакот бил околу 12 см во дијаметар.

За ваквите пленови овие пајаци-ловци се прилично застрашувачки непријатели. За разлика од оние пајаци кои плетат мрежа која може многу чесно да се избегне, или пак пленот е доволно голем за да не биде засегнат,  пајакот-ловец го прати својот плен со користење на многу итра тактика.

spider-gecko

Тие ја демнат својата храна, ја заробуваат и ја држат во место со помош на моќните мандибули, додека нивниот отров ги прави неподвижни.

Овие пајаци-ловци припаѓаат на групата од повеќе од  1.000 посебни видови на пајаци кои припаѓаат на семејството „Sparassidae“ и може да се најдат во Австралија, Африка, Азија, Медитеранот и Америка.

gecko-face

Лошата вест е дека со зголемувањето на температурата, како што имавме во овие рекордни месеци, се зголемува и нивната популација, како што е и случајот во Сиднеј на почетокот на годинава бидејќи топлината на крајот од минатото лето предизвика зголемување на пленот што експертите се сомневаат дека довело до зголемување на бројот на пајаци кои преживеале до зрелоста.

Со очекуваните рекордни температури и за ова лето, се претпоставува дека ситуацијата ќе биде уште полоша.

Погледете го видеото:

 

Поддржете ја нашата работа: