Во Помпеја пронајдена фреска на Нарцис

Италијанските археолози во Помпеја ја пронајдоа фреската од Нарцис во истата куќа, каде што пред неколку месеци откриле неколку уметнички дела.

Алфонсина Русо, лидерот на археолошкиот тим во Помпеја, рече дека поради последното откритие, таа ќе мора да го смени планот за копање, бидејќи таа и колегите сакаат да дознаат дали има слични фрески таму, објави ББС.
The Jupiter fresco, found late last year, portrayed the eroticised Greek myth of Leda and the Swan - a Greek myth that has inspired artists for centuries. The 'Leda room' is thought to have been a bedroom characterised with delicate floral embellishments and winged cupidsThe entire dwelling has vividly coloured walls and a visible trace of the stairs which lead to the upper floor. The entire ceiling completely collapsed under the weight of the lapilli, material from a volcanic eruption, but the fragments were recovered by restorersТаа вели дека ја нашле „елегантната и сензуална“ фреска во урнатините на една богата куќа што наскоро би можела да биде отворена за јавноста.

Director of the Pompeii archaeological site, Alfonsina Russo (R) and the former director Massimo Osanna (L) next to the fresco of 'Leda e il cigno' (Leda and the swan). Archaeologists also found inside the ancient atrium were a dozen glass containers and eight terracotta vasesThe fresco 'Leda e il cigno' (Leda and the swan) was discovered in the archeological area in Pompeii. The fresco depicts a story and art subject of Greek mythology, with Leda being impregnated by Zeus - Jupiter in Roman mythology - in the form of a swanНејзиниот покрив бил срушен, но археолозите успеале да пронајдат и да ги компонираат сите делови од фреската што го прикажува Нарцис, објави Хина.

The fresco was discovered during ongoing work to consolidate the ancient city's structures after rains and wear-and-tear in past years caused some ruins to collapseАнтичкиот римски град Помпеја бил уништен 79. година од новата ера во ерупција на вулканот Везув.

Поддржете ја нашата работа: