Обновено – Возбудливи денови за науката: Пренос од прес конференцијата на НАСА во врска со нови откритија за “Вонземските океани“

Обновено: НАСА известува дека Касини потврдува извор на кислород под површината на месечината Енцелад (тоа се претпоставуваше и порано), кој би можел да поддржи живот како оној на Земјата. Се претпоставува дека овој ефект би можел да биде ефекет на присуството на метан во оваа средина, што е директен показател на постоење на одредени форми на живот, дури и да се примитивен живот.

 

Според НАСА, за појава на живот, потребни се вода, енергија и хемиски реакции кои со тек на време ќе создадат услови за појава на живот. Според најновите резултати, доколку овие услови биле доволно долго присутни на оваа месечина, со голема веројатност можеме да претпоставиме дека животот би имал шанси да се создаде.

 

Поддржете ја нашата работа: