Американска студија – Прележаните позаштитени од вакцинираните против сојот делта

Луѓето кои претходно имале ковид-19 биле подобро заштитени од делта варијантата на ковид-19 отколку луѓето кои штотуку биле вакцинирани, што покажува дека природниот имунитет е посилен штит од вакцината против таа варијанта на ковид-19, рекоа здравствените власти во Калифорнија, пренесува Ројтерс.

Заштитата од делтата била најголема кај лицата кои претходно имале ковид-19 и биле вакцинирани, а најниска кај лицата кои претходно немале ковид-19 или не биле вакцинирани, покажа студијата.

Сепак, вакцинацијата останува најбезбедната стратегија против Ковид-19, се вели во извештајот објавен во неделното Истражување за морбидитет и морталитет на американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

„Податоците во тој извештај не ги менуваат нашите препораки за вакцинација“, му било кажано на известувачот на ЦДЦ, Бен Силк, еден од авторите на студијата.

Здравствените власти во Калифорнија и Њујорк собираа податоци за студијата од мај до ноември кога делтата беше доминантна варијанта.

Студијата покажува дека луѓето кои претходно имале КОВИД-19 имале помала стапка на инфекција од луѓето кои биле вакцинирани, но немале ковид-19.

„Ова претставува значителна промена од периодот кога алфа варијантата беше доминантна“, рече Силк.

„Пред делтата, вакцинацијата против Ковид-19 резултираше со подобра заштита од инфекција отколку прележувањето“, додаде тој.

Истражувањето е направено без да се земе предвид ‘бустер’ дозата, чија што примена е воведена по завршување на студијата.

Поддржете ја нашата работа: