Вести од Црвената планета: Роверот на НАСА откри нешто сосема неочекувано за научниците

Пред десет месеци на површината на Марс слета роверот на НАСА, „Perseverance“, а научниците велат дека веќе открил нешто сосема неочекувано.

Според CNN, најновото откритие на роверот Perseverans покажува дека коритото на езерото по кое се вози од слетувањето било формирано од течна вулканска лава. Научниците на НАСА велат дека тоа е „сосема неочекувано“, бидејќи претходно се мислеше дека камењата на дното на речното корито, што ги забележал Персеверанс, се од седиментно потекло.

Се испостави дека камењата кои досега ги истражуваше Perseverance имале интеракција со водата неколку пати, а некои од примероците содржеле органски молекули.

Овие откритија би можеле да им помогнат на научниците да направат временска рамка за тоа што се случува во Езерото, како што се нарекува кратерот во кој слета Упорност, но исто така може да има и пошироки импликации за разбирање на Марс.

Новото откритие на роверот Perseverans беше објавено на есенската конференција на Американското геолошко друштво, која се одржа во Њу Орлеанс, каде научниците нѐ информираа и за леталото што го „допре“ сонцето.

Научниците со години се прашуваат дали камењата во кратерот на езерото се настанати од слоеви материјал предизвикани од древна река, или вулканско потекло – она што се создава кога течната лава се лади.

„Кристалите клучен доказ“


„Веќе сум малку очаен мислејќи дека никогаш нема да го дознаеме одговорот“, вели Кен Фарли, научник од Институтот Калтек кој работи на проектот „Упорност“.

Сето тоа се промени кога роверот почна да користи дупчалка за да земе примероци од камењата.

Како дошло до откритието?

Имено, Perseverance е „вооружен“ со голем број софистицирани инструменти кои можат да снимаат и анализираат примероци од камен и да го откријат нивниот состав, особено минералниот.

Во ноември оваа година, роверот користеше еден од овие инструменти за проучување на камења кој истражувачите го нарекоа „Брач“. Анализата откри големи кристали опкружени со други кристали, што укажува на фактот дека се работи за камен од вулканско потекло.

„Добар студент по геологија веднаш ќе ви каже дека таквата текстура ни кажува дека каменот настанал со формирање на кристали и сместување во бавно ладена магма – на пример во дебел слој течна лава или езеро од лава“, објасни Фарли.

Сосема неочекувано откритие

Таквиот камен потоа доаѓал во контакт со вода во неколку наврати, што го прави исклучително корисен за научниците кои ќе можат да датираат настани во кратерот на езерото и подобро да го разберат периодот кога водата била нормална појава на површината на Марс.

„Ова беше сосема неочекувано. Сега треба да разбереме што значи тоа. Може да се шпекулира дека ова веројатно не е првобитното корито на кратерот. Судејќи според големината на кратерот, очекуваме оригиналното корито да е значително подлабоко од она што го гледаме сега“, изјавил Фарли.

Поддржете ја нашата работа: