Дали знаете колку секунди трае еден „момент“?

Бидејќи многу луѓе го користат зборот „момент“ за да објаснат дека нешто што не бара многу време, честопати сметаат дека не даваат точна временска одредница.

Сепак, се чини дека на луѓето на кои им велиме „Само еден момент“ или „За момент“, им даваме точно време.

Зборот „момент“ всушност значи 90 секунди, а првото споменување на овој збор поврзан со тоа точно време доаѓа од 1398 година во Оксфордскиот речник по англиски јазик.

Писателот Џон Тревиза напишал дека постојат 40 моменти во еден час, што значи дека еден момент трае 90 секунди. Но, Оксфордскиот речник оттогаш ја смени дефиницијата во „за многу кратко време“.

Точното значење на зборот „момент“ како единица време датира од средниот век, кога движењето на сенката на сончевиот часовник покривало 40 моменти.

Во модерни секунди, должината на моментот никогаш не била фиксна, но во просек, еден момент би изнесувал 90 секунди.

Поддржете ја нашата работа: