Загрижувачка врска помеѓу нивото на CO2 во воздухот и ширењето на вирусите

pixabay

Намалувањето на нивото на CO2 може да го намали и количеството на вируси во воздухот, покажува нова научна студија. Резултатите од тоа истражување имаат импликации за контрола на ширењето на вирусите во лошо проветрени простори.

Хемичарот од Универзитетот во Бристол, Ален Хадрел, ја истакнува моќта на отворање прозорци во преполни области за да се разреди концентрацијата на CO2, забрзувајќи го деактивирањето на вирусот. Отворањето на прозорецот може да биде помоќно отколку што претходно мислевме, вели Хадрел.

Со тестирање на упорноста на вирусот SARS-CoV-2 во аеросолизирани капки под различни еколошки услови, Хадрел и неговиот тим открија директен ефект на нивоата на CO2 врз стабилноста на вирусот. Користејќи го методот на контролирана електродинамичка левитација и екстракција на биоаеросол на подлогата, тие го испитуваа однесувањето на вирусот при различни концентрации на гас, влажност и температура. Истражувањето е објавено во списанието Nature Communications.

Концентрациите на CO2 во затворени простории може да се зголемат до небо, достигнувајќи до 3.000 ppm во преполни средини, многу над атмосферското ниво од 400 ppm. Зголемените нивоа на CO2 го продолжуваат преживувањето на вирусите во капките, како што е објаснето со набљудувањето на Хадрел дека CO2 делува како киселина, намалувајќи ја алкалноста на капките и забавувајќи ја инактивацијата на вирусот.

Пренатрупаните, слабо проветрени простори може да надминат 5.000 ppm CO2, објаснувајќи ги условите што ги фаворизираат таканаречените настани на супер-проширување. Имено, различни соеви на вирусот САРС-КоВ-2 покажуваат различна стабилност во воздухот, при што варијантата Омикрон (БА.2) покажува 1,7 пати поголеми концентрации на честички на вирусот по пет минути, во споредба со Делта.

Иако се потребни понатамошни истражувања за да се разјасни влијанието на CO2 врз другите вируси, студијата сугерира потенцијално објаснување за сезонските варијации во респираторните заболувања, со постуденото време што ги принудува луѓето во затворени простории во средини со повисоки нивоа на CO2.

Континуираното зголемување на нивото на CO2 на отворено поради климатските промени, кои се предвидува да надминат 700 ppm до крајот на векот, ја нагласува важноста од исполнување на климатските цели и намалување на емисиите на CO2. Хадрел, исто така, ја нагласува итната потреба за намалување на нивото на CO2, бидејќи дури и малите зголемувања ги зголемуваат стапките на преживување на вирусот и ризиците од пренос.

Џонатан Рид, физички хемичар од Универзитетот во Бристол, го нагласува значењето на гореспоменатата студија во информирањето на идните стратегии за ублажување на пандемијата. Овие резултати можат да послужат како научна основа за развој на стратегии за ублажување кои би можеле да спасат животи во секоја идна пандемија, посочува тој.

Извор: Science Alert

Поддржете ја нашата работа: