Зошто мачките понекогаш јадат трева?

Ако имате мачка или сте обожаватели на овие животни, тогаш сигурно знаете дека тие сакаат да ја гризат тревата. Иако најчесто го плукаат по неколку минути, научниците отсекогаш се прашувале зошто воопшто го прават тоа.

Така, тим истражувачи од Американскиот универзитет во Калифорнија ги претставија заклучоците од нивното истражување спроведено на примерок од над 1000 сопственици на мачки на неодамнешната конвенција на Меѓународното друштво за применета етологија во Норвешка. Тим предводен од Бенџамин Харт пронашол преку 1.000 сопственици на мачки преку Интернет, кои минуваат најмалку три часа дневно гледајќи и играјќи со своето милениче. Така, тие прво добија потврда од нивните сопственици дека нивните мачки навистина јадат растенија и дека ова е прилично вообичаено однесување: 71% од набудуваните мачки биле фатени на дело најмалку 6 пати во животот, додека 11% од нивните сопственици никогаш не виделе нешто зелено во устата ..

Сепак, само една четвртина од набудуваните мачки навистина повраќале после џвакање, а 91% од испитаниците не забележале дека нивната мачка се чувствувала лошо пред да ја изеде тревата.

Истражувачите од Калифорнија велат дека повраќањето е само повремен нуспроизвод на јадење зеленчук, а не негова примарна цел. Јадењето трева е инстинктивно, предиспозиција што домашните мачки ја добиле од нивните диви предци, а причината е едноставна – џвакањето трева им помогна на предците на денешните мачки да ги исфрлат цревните паразити од нивното тело со зголемување на активноста на мускулите на дигестивниот тракт. Иако денешните мачки генерално ги немаат паразитите од кои „страдале“ нивните предци, тие тоа го прават и денес бидејќи е вроден рефлекс.

Харт и неговиот тим, исто така, имаат мал совет за сопствениците на мачки – купете или одгледувајте домашни растенија за вашите миленици. Ова ќе им даде можност да го практикуваат своето вродено однесување со безбедна и нетоксична материја.

Иако истражувањето беше поздравено со ентузијазам, главниот приговор е дека истражувачите не тестирале друго објаснување – дека џвакањето трева им помага на мачките да исфрлат купчиња влакна внесени во нивниот стомак.

Поддржете ја нашата работа: