Може ли времето да запре?

Навистина тешко… Немилосрдниот марш на времето може да биде извор на вознемиреност. Кој понекогаш не посакал способност да се замрзне во среќен момент, па дури и да спречи саканата личност да се лизне.

Но, дали е можно такво нешто? Одговорот на тоа прашање бара длабоко нурнување во најоддалечените агли на физиката, филозофијата и човечката перцепција.

Прво, треба да го дефинираме времето. „За физичар, тоа не е толку мистериозно“,вели Шон Керол, теоретски физичар од Калифорнискиот технолошки институт. Времето е само ознака на различни делови на универзумот. Тоа ни кажува кога нешто се случува”, додава тој.

Многу равенки по физика прават мала разлика помеѓу минатото, сегашноста и иднината, додава Керол. Едно место каде се појавува времето е во теоријата на релативноста на Алберт Ајнштајн.

Релативноста славно покажа дека времето може да стане прилично слабо во зависност од тоа колку брзо се движи набудувачот во однос на друг набудувач. Ако испратите лице со часовник на вселенски брод со приближна брзина на светлина, времето за него ќе помине побавно отколку за неподвижен пријател оставен на Земјата.

Но, тоа не е начин да се запре времето, вели Керол. Два часовника може да не се согласуваат во релативноста, но секој сепак ќе го мери вообичаеното време во својата референтна рамка.

Толку од физиката. Но, времето е повеќе од само нешто што се чита на часовник. Исто така е чувство што го имаме во нашите глави и тела, како и природните ритми на светот.

„Размислувањето за субјективниот впечаток на времето станува интересно“, вели Крег Календер, филозоф специјализиран за време на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего.

Се поставува прашањето, каква е врската помеѓу нашите перцепции за времето и времето за кое зборуваат физичарите? Календер напишал голем број книги кои се обидуваат да ја истражат врската помеѓу двете и сѐ уште нема консензус за конечниот договор.

Во врска со крајниот тек на времето, Календер фаворизира слика „каде што ништо не тече, но приказната за себе тече“.

И во што верува тој во врска со можноста за запирање на времето? „Ако размислиме за нашето субјективно чувство за време, тогаш можеме да запреме делови од тоа со хроностаза“, рече Календер. „Но, тоа е веројатно најблиску што можеме да го направиме.

Обидете се да го почувствувате времето сега. Застанете, останете во овој став, не правете ништо, оставете ги настрана неволјите и тековните мисли, додека просторијата околу вас е мирна, работите и луѓето молчат, звуците се далечни. Времето е тука, нели? Тече. Дали можете да го почувствувате? Дали чувствувате како поминува и постои, како некои секунди неизбежно минуваат, како се движи светот околу вас, како постои еден, а потоа доаѓа следниот миг?

„Тоа е време, познато и блиско. Ние сме опседнати со тоа. Брзање, секунди, часови, години кои нѐ оживуваат, а потоа нѐ влечат во ништо“, вели интригантниот италијански физичар и писател Карло Ровели, автор на светскиот бестселер „Ред на времето“, популарна научна книга која буквално придобива стотици илјади нови читатели секој ден.

„Го открив ова, на мое целосно изненадување, во книгите за физика што ги читав како студент: времето функционира значително поинаку отколку што ни се чини. Но, во истите книги, исто така, открив дека сѐ уште не знаеме како всушност функционира времето. Природата на времето е можеби најголемата мистерија што остана“, изјавил Ровели.

Тој беше хипи револуционер во младоста, потоа истражувачки физичар и речиси популаризатор во споредба со Хокинг.

Англискиот автор, Јан Томпсон, пак, охрабрен од авантурата на Ровели низ времето, се сеќава како Аристотел видел одредена промена во времето: ако ништо не се промени, времето не постои. Но, Исак Њутн самоуверено заклучува дека постои апсолутно „вистинско време“ кое неуморно бие низ универзумот. И што воопшто не може да запре, што е најмногу слично со искуството што го имаме за времето.

Ако универзумот беше целосно замрзнат, неподвижен, времето ќе продолжи да отчукува во визијата на Њутн. Меѓутоа, со теоријата на релативноста, Ајнштајн покажува дека нашето искуство со времето не е точно и оти нема само едно „сега“, туку дека ги има повеќе, како и дека просторот и времето се неразделни. И зависни од набљудувачот.

„Го населуваме времето како риба што живее во вода“, вели Ровели. Нашето постоење е постоење во времето. Неговата празнична музика нѐ гали, ни го отвора светот, нѐ мачи, нѐ заплашува и заспива. Вселената се движи кон иднината, нацртана од времето и постои во согласност со редот на времето“, додава тој.

Колку е часот? Наводно, свети Августин исто така рекол дека добро знае колку е часот и оти не треба директно да одговори на прашањето. Еминентниот филозоф, Милош Арсениевиќ, во своето единствено и наградувано дело „Време и времиња“, објавено во 2003 година, вели дека можеби не е можно да се каже што е времето, но дека може да се оди по друг пат.

Поддржете ја нашата работа: