Плетењето е новата јога

Позитивни здравствени ефекти од плетењето

Позитивните ефекти по здравјето од плетењето се проучувани долго време. Многу истражувачи велат дека плетењето е новиот умствен спокој. Ритмичкото движење на плетењето како и хеклањето е важно и често се споредува со спокојната свест и внимателноста.

Внимателноста е ефикасен лек за стрес. Не е ни чудо што е откриено дека плетењето и хеклањето исто така го ублажуваат стресот, болката, па дури и депресијата. Во исто време, плетењето нуди добредојдена пауза за оние кои секојдневно се борат со “поплава” од информации и постојано брзање. Тоа учи на трпение.

Некои застапници на плетењето дури го нарекуваат и нова јога. И двете се древни вештини кои придонесуваат кај лицата кои ова го практикуваат да забават и да престанат да размислуваат за сегашниот момент. Го ставаат мозокот во медитативен режим.

Го олеснува учењето и ја подобрува меморијата

Плетењето нуди низа други церебрални придобивки: откриено е дека го олеснува учењето, ја зголемува моќта на концентрацијата, ја подобрува меморијата и ги развива моторните вештини. Тоа е од особена корист за кинестетичките ученици на кои им е полесно да учат преку движење, било да е тоа движење на раце или одење. Ритмичкото движење на рацете при плетење или хеклање служи како ефективно помагало кое ја подобрува меморијата.

Го ублажува стресот

Плетењето е толку добро за мозокот што има смисла сите, млади и стари, да ја научат оваа вештина и целосно да започнат да го негуваат мозокот. Плетењето е добро затоа што го држи стресот под контрола, а исходот од завршената работа – џемпер, шал, елече или волнена капа – ве расположува и ви дава чувство на реализираност. Дел од задоволството произлегува од бојата и составот на волницата.

Помага при дислексија, дисграфија и проблеми со концентрацијата

Плетењето помага во темпото на бурниот и стресен работен ден. Можете да плетете кога присуствувате на предавање, седите во чекалната на стоматолог или доктор, се возите во автобус или воз – зошто да не?
Корисните ефекти на плетењето се поткрепени со ветувачки резултати постигнати кај ученици кои страдаат од дислексија, дисграфија и АДХД.

Ја ублажува болката

Во светот расте свеста за терапевтските ефекти на плетењето. Во Обединетото Кралство, на пример, постигнати се позитивни резултати при лекување на лица со панични нарушувања и хронична болка. Кога плетат, луѓето „забораваат“ на физичката и менталната болка, нивото на хормонот на стрес кортизол опаѓа, а нивото на допамин и серотонин хормоните за задоволство се зголемува. На пример, во Бат, Обединетото Кралство, има група луѓе кои страдаат од хронични болки кои редовно се среќаваат во клиниката за болки во локалната болница за да плетат заедно.

Корисни ефекти од плетењето:

  • Може да ја ублажи депресијата и стресот
  • Може да ги подобри резултатите од учењето и моќта на концентрација
  • Ги подобрува моторните вештини
  • Може да спречи нарушувања на меморијата и деменција
  • Предизвикува медитативна ментална состојба на одобрување на свесно присуство
  • Може да ја ублажи хроничната болка

Поддржете ја нашата работа: