Презентирање на Европскиот извештај за дебелината

Дебелината е најголемиот придонесувач за попреченост во Европскиот регион на Светската здравствена организација – СЗО, а тековните трендови предвидуваат дека во некои земји дебелината ќе ги надмине другите фактори на ризик и ќе стане највисок фактор на ризик за развој на рак. Луѓето кои живеат со дебелина, според СЗО, често имаат проблеми со менталното здравје.

Во европскиот регион, две третини од возрасните и едно од три деца на основно училиште живеат со прекумерна тежина или дебелина. Прелиминарните податоци сугерираат дека пандемијата на ковид-19 го влоши проблемот со дебелината. Новиот извештај има за цел да ја истакне големината на овој проблем и да ги забрза напорите за негово решавање. Извештајот ги вклучува најновите препораки засновани врз докази што треба да ги земат носителите на одлуки.

Поддржете ја нашата работа: