Пронајдениот необичен череп во Кина можеби припаѓа на мистериозниот хибрид „Човек змеј“

pixabay

Во округот Јункши во Кина, сместен во средината на антички пејзаж, во 2022 година пронајден е необичен череп кој веднаш ја привлече љубопитноста на научниците ширум светот. Го нарекоа Јункшијски човек. Овој загадочен пронајдок датира од пред неверојатни 900.000 години и претставува фасцинантна загатка во сагата за човековата еволуција. Најновите истражувања покажуваат дека најверојатно е плод на љубовта помеѓу два хоминида, Хомо сапиенс и одамна изгубениот вид познат како „Човек змеј“ (Хомо лонги), пишува „Daily Mail“.

Макотрпната реконструкција на черепот открива мозаик од коски на лицето во согласност со сплесканиот череп, врамените очи и истакнатите веѓи карактеристични за таканаречениот Човек змеј. Монументалниот подвиг, документиран во револуционерна рецензирана студија објавена на истражувачката платформа BioRxiv, најавува промена на парадигмата во нашето разбирање за сложената интеракција помеѓу древните лози на хоминините.

Разумно е да се заклучи дека човекот од Јункши е морфолошки и хронолошки близок со последниот заеднички предок на лозата H. sapiens и H. longi, тврдат авторите на студијата, сигнализирајќи клучен момент во аналите на палеоантропологијата.

Сепак, среде прославата на откритието, останува неизвесноста што ја покрива класификацијата на Јунксианскиот човек, втурнувајќи ги научниците во подлабока научна дебата. Ана Голдфилд, угледен археолог на Универзитетот во Бостон, укажува на сложеноста што е својствена за дешифрирањето на енигмата на древните човечки видови, каде што фрагментираните фосилни записи и разновидните морфолошки карактеристики се вкрстуваат за да ги збунат и предизвикуваат научниците.

Реконструираниот Јунксиан сугерира дека тој е ран член на лозата на азискиот Човек змеј. Лозата на H. sapiens и Човекот змеј имаат длабоки корени кои се протегаат надвор од средниот плеистоцен, а базалната положба на черепот на фосилите на Јункси сугерира дека тој претставува популација која лежи блиску до последниот заеднички предок на тие две лози, се истакнува во наведената студија.

Додека научната заедница чека преглед на таа студија, пионерската работа на нејзиниот главен автор Ксијун Ни, обезбедува основа врз која можат да се градат идните откритија, фрлајќи светлина на досега нејасните патеки на нашето еволутивно наследство.

Поддржете ја нашата работа: