15 најсмртоносни животни на светот

Малку поинаква листа на најсмртоносни животни која се однесува на бројот на луѓе кои умираат секоја година поради нив. Оваа листа првенствено се однесува на болести кои се пренесуваат ненамерно, а ако мислите дека ајкулата треба да биде на прво место, размислете повторно.

15. Ајкула

22e5d1177e629630fНападите од ајкули кои завршуваат фатално се доста ретки. Просекот се движи од 3 до 6 луѓе годишно.

14. Волк

1473755314_zhivotnye3Нападите од волци не се вообичаена појава во многу делови од светот каде тие живеат. Просекот на изгубени животи од страна на волци на годишно ниво е околу 10.

13. Лав

bdf03b9e42a28602015a9b964229d44eПроценката на смртоносни напади од лав варира од година на година. Тешко е да се забележат конкретни бројки, но од она што е познато, се знае дека епицентарот се наоѓа во Танзанија, каде од 1990 година до сега животот го загубиле 563 лица. Глобалниот годишен просек изнесува 22 смртни случаи.

12. Слон

12-elephants-500-deaths-a-yearСлонот е исто така одговорен за голем број на човечки смртни случаеви. Просекот на годишно ниво се движи отприлика околу 500.

11. Нилски коњ

11-hippopotamuses-500-deaths-a-yearНилските коњи кои убиваат во просек 500 лица годишно се сметаат за едни од најопасните африкански животни.

10. Тенија

9-tapeworms-700-deaths-a-yearАко малку се префрлиме на паразитите, ќе откриеме меѓу нив тении како предизвикувачи за околу 700 смртни случаеви годишно.

9. Крокодил

10-crocodiles-1000-deaths-a-year
Проценките за смртни случаеви во Африка од страна на крокодил годишно се движат околу 1000.

8. Дечји глисти

8-ascaris-roundworms-4500-deaths-a-year
Овие глисти се одговорни за аскариоза инфекции, воглавно кај децата. Тие земаат годишно околу 4.500 животи .

7. Це-Це мува

5-tsetse-flies-10000-deaths-a-yearМувата Це-Це предизвикува смртоносна паразитска инфекција од која страдаат 10.000 животи годишно.

6. Триатомида

241887_img-on-skin_fТриатомидата е преносител на Чагасова болест. Резултатот е 12.000 смртни случаеви на годишно ниво.

5. Речен полжав

7-freshwater-snails-20000-deaths-a-year
Овие полжави во себе носат метил кој пренесува шистозомијаза, а истата предизвикува смрт на околу 20.000 лица годишно.

4. Куче

4-dogs-35000-deaths-a-yearКучињата се најдоа на оваа листа бидејќи пренесуваат болести. Иако тие болести се спречуваат со вакцинација на животните, сеуште носат 35.000 човечки животи годишно. Од оваа бројка, 99% се од каснувања од куче.

3. Змија

well-14-dockery-snake-bites-feature-image-02-610x428Змиите носат 100.000 човечки животи годишно.

2. Човек

2-humans-437000-deaths-a-yearЧовекот е најсмртоносен цицач во светот кој се обврзува годишно за 437.000 смртни случаи годишно. Секако сеуште сами на себе не сме најголеми непријатели.

1. Маларичен комарец

1-mosquitoes-750000-deaths-a-yearБројката од 750.000 смртни случаеви годишно од страна на маларичниот комарец сеуште претставува најголема закана за човекот и животните, иако експертите велат дека бројката е во опаѓање.
Поддржете ја нашата работа: