„Чет“ пред спиење не е добра идеја

Повеќе од 95% од американските тинејџери имаат барем еден електронски уред во спалната соба и го користат непосредно пред спиење. Во исто време, се појавуваат извештаи за намален квалитет на спиење и општо бројот на часови за спиење.

Едно ново истражување покажува дека изложеноста на комјутерски екрани и други електронски уреди го нарушува сонот кај тинејџерите.

За да дознаат дали овие две нешта се поврзани, норвешки истражувачи анализирале 10.000 норвешки 16-19 годишни деца за нивната секојдневна употреба на компјутери и гаџети, како и спиењето и сите жалби на несоница или лош квалитет на спиење. Податоците, објавени оваа недела во „BMJ“, откриваат впечатлив тренд.

Постои причинско- последичен однос. Колку повеќе поединецот е изложен на екранот, толку е поголема веројатноста да се појават проблеми со спиењето.

Речиси сите од  испитаниците во истражувањето пријавиле користење на електронски уред пред спиење, и во просек секој од нив поминува 5-7 часови дневно пред екран. Поединци со највисоко ниво на документирано време пред екранот во текот на денот имале 1,5 пати повеќе тешкотии со со спиењето и спиеле само од 4-5 часа во текот на ноќта.

Авторите се загрижени дека влијанието може да биде драматично. Во нивното претходно истражување откриено е дека тинејџерите секоја ноќ во просек спијат 2 часа помалку од оптималното време.

Тимот  шпекулира дека силната светлина од екранот е делумно виновна. Емитираната сина светлина ги нарушува хормоните за спиење. Таа го уназадува телесниот часовник и го отежнува заспивањето.

Исто така, податоците покажуваат дека онлајн разговор пред спиење е ризик фактор за нарушен сон. На тој начин го активирате и стимулирате мозокот, па не сте доволно релаксирани за спиење.

Не морате да ја исфрлите елекрониката од спалната соба, но овие наоди се доволни да размислите за таа идеја.

Поддржете ја нашата работа: