Чувството на студ е заразно

Во истражувањето што е објавено во списанието „PLOS ONE“ учествувале 36 волонтери. Секој од нив гледал осум видео-снимки, каде актерите ги ставале своите раце во очигледно ладна или топла вода. Во исто време, мерена е и температурата на нивните раце. Рацете им биле значително поладни кога го гледале „ладното“ видео, додека „топлото“ видео не предизвикало никакви промени.

Истражувачите велат дека ваквите несвесни физиолошки промени ни помагаат да сочувствуваме едни со други и да живееме во заедници.

„Се верува дека имитирањето на друга личност ни помага да креираме внатрешен модел на неговата психолошка состојба кој ни овозможува подобро да ја разбереме неговата  мотивација и неговите чувства“.

„Луѓето се длабоко социјални суштества и голем дел од успесите на луѓето се резултат на способноста да работат заедно во сложени заедници. Ова не би било возможно доколку не можеме да сочувствуваме едни со други и да ги предвидиме меѓусебните чувства, мисли и однесување“, вели д-р Неил Харисон, водач на истражувањето.

Поддржете ја нашата работа: