Дали се ова најопасните плажи во светот?

“Чудото од седум милји” – (Seven Mile Miracle) е името кое го носат песочните плажи на северниот дел на хавајскиот остров Оаху. Како што говори самото име, тие се простираат на должина од седум милји односно 11,2 километри.

За многумина сурфери ова е едно од најважните места за сурфање, а тие го нарекуваат и сурферски рај.

Причината за тоа се крие во исклучително моќните бранови кои за многу кратко можат да пораснат од половина метар до пет метри висина.

Поради високите и нестабилни бранови, северниот брег на островот Оаху се смети и за една од најопасните плажи на светот.

Опасноста од давење и повреди во водата е многу голема. Спасувачите секој ден спасуваат околу 30 лицаа, а годишно дури и до 1000 лица.

Поддржете ја нашата работа: