Достигната највисоката досега снимена температура на Антарктикот!

Антарктикот, дом на огромни ледени плочи, пингвините и Јужниот пол, достигна загрижувачка температура од 18,3 ° C, тврдат истражувачите од аргентинската истражувачка база Есперанца. Температурата ќе биде највисока досега регистрирана на копното на Антарктикот.

Температурата е снимена на 6 февруари 2020 година, над претходната највисока температура 17,5 ° C забележана на 24 март 2015 година. Новата температура сега е предвидено да биде официјално проверена од Светската метеоролошка организација (СМО).

„Сè што видовме досега укажува на веројатно легитимен запис, но ние секако ќе започнеме со официјална проценка на записот, откако ќе имаме целосни податоци од [националната метеоролошка служба на Аргентина] и за метеоролошките услови околу настанот“, велат од WMO Weather и Известувачот за климатски екстреми, Рандал Сервени во изјава.

Температурата е снимена на полуостровот, северо-западниот врв на Антарктикот што излегува кон Јужна Америка. Според WMO, Полуостровот е еден од најбрзо затоплуваните региони на планетата, загревање за 3 ° C за само половина век.

Додека 18,3 ° C е најтопла температура запишана на копното на Антарктикот, таа е второта најтопло запишана во целиот Антарктик. Областа е дом на голем број острови, од кои едниот, островот Синси, достигна 19,8 ° C во јануари 1982 година.

Просечната температура на Антарктикот варира низ ледениот континент, од -10 ° C на брегот до -60 ° C на копно. Новооткриените 18,3 ° C потсетуваат на температурите во земји како Велика Британија, загрижувачки знак дека човековата активност со затоплување на планетата ја менува климата на замрзнатиот југ.

 

Поддржете ја нашата работа: