Топлите зими ги будат мечките месец порано

Мечките ширум светот се будат неразумно рано поради потоплите зими, особено последната, која беше една од најтоплите. Мечките, тие во природа и тие кои не се, во Русија, Финска и Велика Британија рано излегле од хибернација, дури и некои популации никогаш не започнале со хибернација.

Хибернацијата е годишен настан за мечки. Долгиот сон во текот на зимските месеци им овозможува да ги скокнат најтешките услови кога храната е оскудна. За време на хибернацијата, нивниот метаболизам се забавува заедно со дишењето, отчукувањата на срцето и физичката активност, овозможувајќи им да ги зачуваат скапоцените масти. Точната должина на хибернацијата варира од животно до животно и мечка од мечка, но обично завршува со доаѓањето на пролетта, при што ќе донесе потопли температури и поинтензивните извори на храна.

Во Русија, работниците во московската зоолошка градина очекуваат жителите на нивните мечки да излезат четири недели порано од претходната година, бидејќи топлите температури ги разбудија своите две хималајски мечки и едната кафеава мечка камчатка.

Раната појава на мечки ширум светот дава дополнителни докази за влијанието на климатските промени врз биолошките ритами на животните. Заробените мечки што се будат рано, можат да ги надополнат своите диети, при што персоналот во московската зоолошка градина известува дека ќе ги ранат своите мечки на мали делови од бобинки и овошје пред нешто потешко, како месо. Меѓутоа, дивите популации ќе треба да се грижат за себе, што може да биде тешко ако домородните видови растителни култури не започнале со плод.

Поддржете ја нашата работа: