Фејсбук забранува “ДипФејк” видеа пред Американските избори во 2020 година!

BANGKOK, THAILAND - 2018/08/30: In this photo illustration, the Facebook application seen displayed on a Sony smartphone. (Photo Illustration by Guillaume Payen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Со предизборните кампањи за претседател во тек во САД, Фејсбук во понеделникот објави дека ги забрани манипулираните видеа и фотографии, честопати наречени ДипФејкови, од своите платформи.

Промената на политиката беше објавена преку блог пост, потврдувајќи го претходниот извештај од „Вашингтон пост“. На објавата, Фејсбук соопшти дека ќе започне со отстранување на содржината што е уредувана „на начини што не се очигледни за една просечна личност и веројатно ќе доведат во заблуда некого“ и се создадени со вештачка интелигенција или алгоритми за учење машина.

Забраната за ДипФејк доаѓа откако се појави видеото на Претседателот на Куќата, Ненси Пелоси (Д-ЦА), стана вирално на платформите за социјални медиуми минатото лето. Ова видео беше широко гледано на Фејсбук, и кога во моментот беше коментирано од страна на The Verge, компанијата соопшти дека не крши ниту една од политиките на компанијата. Тоа видео не е создадено од вештачка интелегенција, но најверојатно е изменето со користење на достапен софтвер за да го замагли нејзиниот говор.

Во ноември, Твитер започна со изработка на сопствена политика за длабоки проблеми и побара повратна информација од корисниците во врска со идните правила на платформата. Компанијата допрва треба да издаде нови насоки за манипулираните медиуми.

Поддржете ја нашата работа: