Галактичко селфи на Млечниот Пат

Оваа три димензионална мапа на галактичка прашина ќе ве однесе на патување низ Млечниот Пат. Ова е најголемата мапа од ваков вид и опфаќа три четвртини од небото.

„Мапата ќе ни помогне подобро да видиме како изгледа Млечниот Пат“, вели Грегори Грин од Универзитетот Харвард во Кембриџ, Масачусетс. „Иако имаме премногу идеи за структурата на нашата галаксија, не можеме да бидеме сигурни – не можеме да испратиме телескоп надвор од галаксијата за да направи селфи, но ако знаеме како е распоредена прашината, ќе можеме попрецизно да ја одредиме структурата, спиралните краци и дискот“, објаснува Грин.

Поддржете ја нашата работа: