Германците креирале камера што може да се вбризга во организмот

Научниците од Универзитетот Во Штудгарт, Германија, направиле толку минијатурна камера што може да се внесе во телото преку шприц.

Со помош на т.н. „фемтосекунден систем за директно ласерско пишување“, тие испечатиле троделни 3Д леќи со величина колку зрнце сол на завршетокот на оптички кабел кој е со дебелина колку човечко влакно. Истражувачите велат дека уредот може да се инјектира во делови до кои претходно беше тешко да се пристапи, како што е внатрешноста на органите – па дури и мозокот.

Откако ќе се внесе во телото, камерата може да прави слики во висока резолуција од ткивото на само 3 мм оддалеченост од камерата. Досега, вакви минијатурни висококвалитетни камери беше невозможно да се изработат. Но, зачудувачки, велат истражувачите, тие ги дизајнирале, ги изработиле и ги тестирале камерите за само неколку часа.

triplethaar_postera2

Камерата може исто така да најде и друга примена, меѓудругото и во скриените безбедносни системи или за микро роботите.

Процесот е опишан во „Nature Photonics“.

Поддржете ја нашата работа: